nedjelja, 24. svibnja 2015.

Najbolje mak kocke





Volite mak?
Ja obožavam.
Ovo je najbolji kolač od maka, i najbrži i toliko sočan, ja vam to ne mogu opisati, najbolje je da sami isprobate :)
To je bila ljubav na prvi griz, kada je mama donijela kolače od tete Darinke, naravno uzela je odmah i recept.
Tako da teto Daro, hvala na ovom otkriću, ovo mi je trenutno najdraži kolač :)





Najbolje mak kocke

4 jaja
4 velike jabuke
1 šalica brašna 
3/4 šalice šećera ( može i pola šalice )
pola šalice mlijeka
pola šalice ulja
1 prašak za pecivo
malo burbon vanilije ili vanilin šećer
1 žlica cimeta
100gr mljevenog maka


Glazura

150gr tamne čokolade
2 žlice ulja


Mjere su za kalup manji od onog koji dobijete uz pećnicu, ako želite peći u tom najvećem limu poduplajte smjesu.

Pećnicu zagrijte na 200C. Kalup premažite maslacem i pobrašnite.

Jabuke naribajte, posipajte burbon vanilijom i cimetom.
Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne postanu blijedi i pjenasti i ne udvostruče volumen.
Dodajte mak.
Naizmjenično dodajte brašno sa praškom za pecivo i mlijeko, započnite i završite sa brašnom.
Između miksajte.
Ručno umiješajte jabuke i ulje i na kraju snijeg od bjelanjaka.

Pecite oko pola sata.
Kada se pohladi prelijte sa čokoladnom glazurom ( rastopite na laganoj vatru čokoladu sa uljem ).

Kolač držite na sobnoj temperaturi, tako je baš savršen :)






Mi nismo mogli čekati da se čokolada stisne :)

Broj komentara: 13:

  1. Da li je salica od 2 dcl? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Isprobati ćemo u malo zdravijoj varijanti, super ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slobodno, sigurno ce biti odlican :)

      Izbriši
    2. Draga,koja je zdravija verzija ovog kolaca? Rado bih ga napravila.

      Izbriši
  3. Ovo odlično izgleda, spremam recept za svojeg ljubitelja maka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, sigurna sam da ce mu se svidjeti :)

      Izbriši
  4. Isti radim s rogačem i isto je savršen i često na našem stolu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. isprobana je i ta verzija ali nam je mak draži :)

      Izbriši
  5. Baš ću ih sutra napravit, za berbu grožđa u subotu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako volim mak-kolače.Pravim slično ovom receptu i ponekad dodam malo grožđica (cca.7 dkg),pomiješane sa par kapi ruma,pa mi ukućani kolač zovu "pijani mak".

    OdgovoriIzbriši
  7. Na kojoj temperaturi se peče?

    OdgovoriIzbriši