Volite mak?
Ja obožavam.
Ovo je najbolji kolač od maka, i najbrži i toliko sočan, ja vam to ne mogu opisati, najbolje je da sami isprobate :)
To je bila ljubav na prvi griz, kada je mama donijela kolače od tete Darinke, naravno uzela je odmah i recept.
Tako da teto Daro, hvala na ovom otkriću, ovo mi je trenutno najdraži kolač :)
Najbolje mak kocke
4 jaja
4 velike jabuke
1 šalica brašna
3/4 šalice šećera ( može i pola šalice )
pola šalice mlijeka
pola šalice ulja
1 prašak za pecivo
malo burbon vanilije ili vanilin šećer
1 žlica cimeta
100gr mljevenog maka
Glazura
150gr tamne čokolade
2 žlice ulja
Mjere su za kalup manji od onog koji dobijete uz pećnicu, ako želite peći u tom najvećem limu poduplajte smjesu.
Pećnicu zagrijte na 200C. Kalup premažite maslacem i pobrašnite.
Jabuke naribajte, posipajte burbon vanilijom i cimetom.
Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne postanu blijedi i pjenasti i ne udvostruče volumen.
Dodajte mak.
Naizmjenično dodajte brašno sa praškom za pecivo i mlijeko, započnite i završite sa brašnom.
Između miksajte.
Ručno umiješajte jabuke i ulje i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Pecite oko pola sata.
Kada se pohladi prelijte sa čokoladnom glazurom ( rastopite na laganoj vatru čokoladu sa uljem ).
Kolač držite na sobnoj temperaturi, tako je baš savršen :)
Mi nismo mogli čekati da se čokolada stisne :)
Da li je salica od 2 dcl? :)
OdgovoriIzbrišiSalica je 2,5 dcl :)
IzbrišiIsprobati ćemo u malo zdravijoj varijanti, super ;)
OdgovoriIzbrišiSlobodno, sigurno ce biti odlican :)
IzbrišiDraga,koja je zdravija verzija ovog kolaca? Rado bih ga napravila.
IzbrišiOvo odlično izgleda, spremam recept za svojeg ljubitelja maka.
OdgovoriIzbrišiHvala draga, sigurna sam da ce mu se svidjeti :)
IzbrišiIsti radim s rogačem i isto je savršen i često na našem stolu.
OdgovoriIzbrišiisprobana je i ta verzija ali nam je mak draži :)
IzbrišiBaš ću ih sutra napravit, za berbu grožđa u subotu :)
OdgovoriIzbrišijavi kakvi su bili :) sretno u berbi :)
IzbrišiJako volim mak-kolače.Pravim slično ovom receptu i ponekad dodam malo grožđica (cca.7 dkg),pomiješane sa par kapi ruma,pa mi ukućani kolač zovu "pijani mak".
OdgovoriIzbrišiNa kojoj temperaturi se peče?
OdgovoriIzbriši