Stranice

četvrtak, 21. svibnja 2015.

Kraljevska torta





Sram me je reći koliko ova torta čeka na objavu.
Ali eto vrijeme je zeznuto, dani prolete i prođe dva mjeseca.
Nakupilo se recepata za objavu cijeli štos, i samooo ih treba natipkati, samo...






Ova ljepotica je dignula prašinu na fb stranici, vizualno je dosta jednostavna baš kako ja i volim, ali je posebna.
Taman za posebne prilike, kada ju stavite na stol da se svi dive, slikaju i mljackaju.
Iznutra su slojevi biskvita i krema, naravno više kreme :) samo sam ja napravila grešku i koristila želatinu u prahu.
Za kreme ja preporučam onu u listićima, krema nije toliko čvrsta i više je pjenasta.





Jaconde od badema 

125gr mljevenih badema
100gr šećera
30gr brašna
4 jaja
25gr maslaca
20gr šećera

Pećnicu zagrijte na 180C.
Lim od pećnice prekrijte papirom za pečenje.
Miksajte bjelanjke sa šećerom.
Maslac otopite i ostavite sa strane da se malo pohladi, pa ga umutite sa žumanjcima.
Izmješajte bademe, brašno i šećer (20gr).
Žumanjke dodajte bjelanjcima i na kraju smjesu badema ( umiješajte ručno ).

Pecite 15 min.
Kada se biskvit ohladio, izrežite dva kruga, jedan 20 - 22 cm i drugi manji 10 - 15 cm ( ovisno o veličini večeg kruga, koliko vam ostane biskvita tako izrežite manji ).





Daquoise od lješnjaka

( 20 - 22 cm )

3 bjelanjka
120gr šećera
125gr prženih mljevenih lješnjaka 

Zagrijte pećnicu na 160C.

Kalup obložite papirom za pečenje, premažite ga maslacem.
Miksajte bjelanjke dok ne postanu pjenasti pa dodajte šećer na nekoliko puta i miksajte dok se šećer ne rastopi i ne dok ne dobijete čvrstu smjesu.
Ručno umiješajte lješnjake u bjelanjke.

Pecite 25 min, kora mora biti suha na dodir, ali još uvijek mekana.
Ohladite prije odvajanja od papira za pečenje, dok je topla kora je prilično krhka.


Ganache

100gr tamne čokolade
100ml slatkog vrhnja
15gr maslaca

Čokoladu nasjeckati, vrhnje zagrijati do vrenja pa preliti preko čokolade.
Miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi.








Bavarska krema ( čokoladna )

200gr tamne čokolade
20gr želatine u listićima ( ja sam stavila 15 gr želatine u prahu i po meni je to bilo previše, tako da ako nemate pri ruci ovu u listićima, slobodno stavite 10gr ove u prahu )
4 žumanjka
130gr šećera
burbon vanilija ili mahuna vanilije
250ml mlijeka
500ml slatkog vrhnja

Želatinu namočite u hladnu vodu. Čokoladu otopite na pari.
Šećer i žumanjke pjenasto izmiksajte. Zagrijte mlijeko sa vanilijom, dodajte žumanjke i kuhajte na laganoj vatri, nikako ne na jakoj da vam se jaja ne zgrušaju. Kuhajte dok se krema ne zgusne dovoljno da ostaje na kuhači, oko 15 minuta.
Maknite sa vatre, dodajte želatinu, miješajte dok se ne rastopi, pa dodajte čokoladu i dobro izmiješajte. Ostavite da se pohladi.
U mlako umiješajte tučeno slatko vrhnje.




Mousse od malina

120gr malina
žlica šećera
200ml slatkog vrhnja
3gr želatine

Maline usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, procijedite ih da se riješite koštica.
Dodajte žlicu šećera i stavite na vatru.
Želatinu pripremite prema uputstvima na pakiranju.
U vrući pire dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi.
Kada se malo ohladi, umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Uzmite posudu ili kalup promjera drugog jacone biskvita ( 10- 15 cm ) prekrijte prozirnom folijom, ulijte mousse od malina, prekrijte i sa gornje strane foliom i stavite u zamrzivač. 


Mousse od bijele čokolade

200gr bijele čokolade ( kvalitetne kuverture )
100ml mlijeka
250ml slatkog vrhnja
3gr želatine

Čokoladu otopite na pari. Mlijeko zagrijte, a u međuvremenu pripremite želatinu.
U toplo mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi, pa dodajte rastopljenoj čokoladi.
Dobro izmiješajte dok se ne sjedini.
Ručno umiješajte tučeno slatko vrhnje u čokoladnu smjesu. 
Slatko vrhnje nemojte istući jako čvrsto.


* recept za mirror glazuru je već na blogu i možete ga pronaći OVDJE, za ovu tortu sam povećala mjere za pola pošto je torta viša.


Slaganje torte

Na pladanj za posluživanje stavite prvu jaconde koru, preko stavite kolut od kalupa koji ste prekrili prozirnom folijom, papirom za pečenje ili najbolje ako imate stari plastični podmetač za stol ( prerežite ) i stavite sa unutrašnje strane koluta uz biskvit. 
Na ovaj način će vam torta biti ravna, slojevi vidljivi i bez problema će te maknuti obruč od kalupa.

Preko biskvita premazati ganache od tamne čokolade, pa staviti daqouise koru.
Rasporedite pola bavarske kreme i stavite tortu u hladnjak ili zamrzivač.
Kada se krema stisnula toliko da možete nastaviti, na sredinu stavite drugu jaconde koru i mousse od malina koji ste smrznuli pa vam je prilično jednostavno izvaditi ga iz folije i staviti na biskvit.
Sada rasporedite ostatak bavarske kreme i vratite u hladnjak / zamrzivač.
Kada se krema malo stisnula, rasporedite mousse od bijele čokolade i vratite u hladnjak da se sve dobro stisne ( ili naravno u zamrzivač ako vam se žuri ).

Kada se torta skroz ohladi, maknite obruč, odlijepte plasticni podmetač i prelijte ju mirror glazurom ili ostavite ovako golu :) 
Ukrasite ju po želji :)




23 komentara:

  1. Torta izgleda odlicno! Kakav je ovo cokoladni cips kojim je ukrasena?

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko ti je vremena trebalo za ovo čudo ?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A trebalo je nekoliko sati pošto je i sama razrada recepta isla uz pecenje i slaganje :)

      Izbriši
  3. Si bila na tečaju pri Rudolphu??? Krasna torta! Nataša

    OdgovoriIzbriši
  4. Wow impressive cake!

    Have a lovely weekend :)
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    OdgovoriIzbriši
  5. Hoću li uspjeti s bijelom Milkom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja vam ne bih preporucila milku, jako je nezahvalna za takve stvari, imate bijele kuverture u svakom vecem supermarketu

      Izbriši
    2. Nemaju svi novaca za kuverturu. Meni je i Milka skupa, uopće ju ne kupujem.Kad mi treba bijela čokolada upotrijebim onu neku 100 g za 3-4 kn. Siromasi tako žive: bitno ad je jestivo, niej bitno kako izgleda , je li kvalitetno, a ne mora biti ne posebno fino, ak se može pojesti - prolazi. Čini mi se d ati imaš mjesečni budžet ko ja, ne bi imala ni približno tako popularan blog (što je opet fascinatno jer svi kukaju da nemaju novaca, al ak kupujete maline i kuverture, imate vi novaca da već ne znate što bi s njima).

      Izbriši
    3. Draga Anonimno!
      Kolači i slastice su za guštanje,a ne za preživljavanje!
      Ako nemaš para za navedeno,nećeš niti jesti!
      Vrlo je zapravo jednostavno!
      Kako volim ovakve pametne ajme.... -.-

      Izbriši
  6. Ostala sam dužna komentar! Torta je savršena i postala je moja The torta !
    Hvala na receptu i savjetima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na isprobavanju :) bas mi je drago :) ako imas kakvu fotkicu bilo bi mi drago da posaljes :)

      Izbriši
  7. prekrasno izgleda, a vjerovatno i jako, jako fina

    OdgovoriIzbriši
  8. Izgleda super :) koji recept za mirror glaze koristite?

    OdgovoriIzbriši