Dugujem vam ovaj recept odavno. Ova tortica je krasila stol za sekin rođendan i oduševila je sve okusom i izgledom.
Nemojte se uplašiti recepta, malo je poduži ali nije ništa komplicirano.
Oduzeti će vam vremena ali će se isplatiti :)
Jaconde biskvit
(preuzeto sa stranice 3,2,1 peci )
125gr sitno mljevenih badema
100gr šećera
30gr brašna
4 jaja
25gr maslaca
20gr šećera
Pripremite lim od pećnice, obložite ga papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Miksajte bjelanjke sa šećerom.
Maslac otopite i ostavite da se malo ohladi pa ga umutite sa žumanjcima.
Izmješajte bademe, brašno i šećer (20gr ).
Žumanjke dodajte u bjelanjke i na kraju nježno umiješajte smjesu badema, brašna i šećera.
Rasporedite smjesu preko papira za pečenje i pecite 15min.
Kada se biskvit ohladi, izrežite krug promjera 23cm ( od ostatka biskvita napravite kuglice ).
Na pladanj za posluživanje stavite biskvit i obruč za tortu. Obruč obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom, tako da ga možete lakše maknuti kada se torta stisne, a i slojevi će vam se lijepo vidjeti ako ostavite tortu "golu".
Žele od malina
300gr malina
pola paketića želatine (5gr ) ili 3 lista želatine
30gr šećera
Maline odmrznite usitnite u pire u blenderu ili sa štapnim mikserom.
Procijedite ih da se riješite koštica.
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju.
Malinama dodajte šećer i stavite na vatru, zagrijte i dodajte želatinu.
Uzmite zdjelu, kalup ili posudu promjera 18 - 20 cm, obložite prozirnom folijom i ulite smjesu od malina. Stavite u zamrzivač.
Mousse od tamne čokolade
280gr tamne čokolade
120ml mlijeka
350ml slatkog vrhnja
3gr želatine
Čokoladu otopite na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu pripremite želatinu prema uputama na pakiranju.
U toplo mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi, pa dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini.
Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto, pa umiješajte ručno spatulom u čokoladu.
Preko biskvita rasporedite mousse od tamne čokolade i stavite u hladnjak da se stisne.
Kada se krema stisnula, i žele također, stavite ga na sredinu preko kreme i vratite u hladnjak.
Mousse od mliječne čokolade
200gr mliječne čokolade
100ml mlijeka
250gr slatkog vrhnja
3 gr želatine
* postupak je isti kao za prvu kremu ( mousse od tamne čokolade )
Kremu rasporedite preko želea od malina i vratite u hladnjak da se dobro ohladi.
Kada se torta dobro ohladila, skinite obruč i maknite papir za pečenje.
Tortu možete ostaviti golu ili ukrasiti.
Mirror glazura
150ml hladne vode
200gr šećera
100gr kakaa
150ml slatkog vrhnja
10gr želatine
Želatinu pripremite prema uputama.
Vodu, šećer i kakao zagrijte do vrenja, dodajte slatko vrhnje i vratite na vatru da opet zavrije.
Maknite sa vatre, procijedite i dodajte želatinu.
Ohladite do 25C, neka bude mlako pa prelijte preko torte ( kada tortu glazirate stavite ju na rešetku ).
Tortu po želji ukrasite voćem i čokoladnim pločicama.
* za čokoladne pločice otopite čokoladu na pari ( i bijelu i tamnu 50gr bijele, 100 tamne ),
Pripremite papir za pečenje. Prvo papir prošarajte bijelom čokoladom, kada se stisne premažite tamnom čokoladom i ostavite da se stisne. Kada se čokolada stisnula, uzmite oštar nož i izrežite pločice ili čokoladu stavite u hladnjak tako da lijepo puca, razlomite i ukrasite tortu.
Fantastično! Svaka čast! Veliki pozdrav i sve najlepše, Bojana
OdgovoriIzbrišiP. S. Inače, pravila sam torticu od čokolade i celih pomorandži... i sa bademima i sa orasima... bila je odlična... orasi joj daju bogatiji ukus, a sa bademima je malo sofisticiranija varijanta :) zaista, lep recept!
Hvala vam od srca :) jako mi je drago sto ste isprobali i sto vam se svidjela tortica :)
Izbrišitorta je mrak... obožavam ove musiće bez jaja...i ja ih tak radim... ponekad ćak i bez želatine . a ova glazura....ma milina
OdgovoriIzbrišiHvala :)
IzbrišiOMG. :slin: Približava mi se rođoš, a ti stavljaš ovakve recepte. :O <3
OdgovoriIzbrišionda objavljujem u pravo vrijeme :)
IzbrišiPredivna tortica!
OdgovoriIzbrišihvala draga :)
IzbrišiKrasno izgleda! Več imam jednu slavljenicu kandidatkinju za ovu tortu!
OdgovoriIzbrišiHvala ti :) slavljenica ce biti odusevljena :)
IzbrišiOdličan 5 ;)
OdgovoriIzbrišihvala ti :)
IzbrišiIzgleda fantasticno!!!
OdgovoriIzbrišiKoliki bi trebao biti okrugli kalup za pecenje, da nam ne ostaje visak biskvita?
Hvala :)
Elma
hvala :) torta je slagana u kalupu od 23 cm, jedino da prepolovite smjesu pa pecete u kalupu :)
IzbrišiHvala :)
Izbrišiprobat cu za mamin rodjendan u maju. Zao mi je sto nema niko od bliznjih prije rodjendan jer mislim da je toliko dobra da mora biti neki povod da se napravi :)
Iako mi za jedenje slatkisa ne treba nikakav povod :D
nema na cemu :) ni meni ne treba povod :D svakako javite dojmove :)
IzbrišiSuper mi izgleda ovaj recept! Zanima me nešto praktične prirode-kako tortu koja se glazira na rešetki poslije premjestiti na tanjur?
OdgovoriIzbrišiHvala :)
ja sam ju premjestila pomocu dvije spatule za mazanje, ali mogu posluziti dva noza :)
IzbrišiDa li bi se mogla ova glazura koristiti na Sacher torti?
OdgovoriIzbrišiDa li bi se mogla ova glazura koristiti na Sacher torti?
OdgovoriIzbrišiDa li bi se mogla ova glazura koristiti na Sacher torti?
OdgovoriIzbrišiovu glazuru možete koristiti prema vašim željama :) na svim tortama :)
OdgovoriIzbrišiŠto učiniti s kuglicama od viška biskvita?
OdgovoriIzbrišiUnaprijed zahvaljujem na odgovoru! :)
Biskvit izmrvite, dodajte pekmez, nutelu, ganache ili što već želite i napravite kuglice, možete ih uvaljati u šarene mrvice ili umociti u čokoladu :) mozete napraviti cake popse, ukrasiti tortu ili ih pojesti odmah :)
Izbriši��hvala! I baci di dama su mljac mljac!!
OdgovoriIzbriši:) jesu :)
IzbrišiPredivna i prefina torta. Da li umjesto malina mogu stavit jagode, tj. jel isti postupak oko izrade želea od jagoda? Lijep pozdrav
OdgovoriIzbrišinaravno da mozete :)
IzbrišiTorta je odlicna!!! Radila sam ju mami za jucerasnji rockas, svi su trazili jos ☺☺��������i recept, naravno ☺
OdgovoriIzbrišiTo mi je jako drago cuti :)
IzbrišiDali bi se moglo sa narančama praviti?
OdgovoriIzbrišiNaravno :)
IzbrišiKoje slatko vrhnje koristite u izradi moussa? Torta je u frižideru..jedva čekam sutra da je isprobamo!
OdgovoriIzbrišiTorta je isprobana i nakon što je svatko probao, svi su tražili još! Bravo i hvala za recept 😊
OdgovoriIzbrišinadam se da je blog jos aktualan jer planiram veceras napraviti ovo divnu tortu i imam pitanje: postoji li razlog zasto peces biskvit na papiru umjesto u kalaupu? hvala!
OdgovoriIzbriši