Stranice

petak, 17. siječnja 2014.

Mini pite od limuna / Lemon tartlets




Kad ti život da limune..hah šalim se :) Kada dobiješ domaće limune, mirisne i pune soka, nakon limunade sa medom i lemon curda bio bi red da probate i ove ljepotice.
Ako vam se neda igrati sa malim piticama možete i napraviti klasičnu veliku.




Mini pite od limuna


Prhko tijesto  

250gr brašna
125gr maslaca
100gr šećera u prahu
2 žumanjka
1 burbon vanilin šećer ili pola mahune vanilije
malo hladnog mlijeka

* količina dovoljna za jedan klasičan kalup ili 30 mini pitica

U posudu prosijte brašno, dodajte maslac narezan na kockice i trljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i žumanjke, povežite i dodajte mlijeka koliko vam je dovoljno da umijesite tijesto ( mlijeko dodajte malo po malo, da vam ne pobjegne previše ).
Tijesto oblikujte u kuglu pa zamotajte u prozirnu foliju i spljoštite u disk, ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.
Kada se tijesto ohladilo, razvaljajte ga i stavite u kalup, lagano utisnite i izbockajte vilicom.
Ako nemate male kalupiće za tart, možete koristiti kalup za muffine, ja sam ga koristila, izrezivačem za kekse izrežete krug pa prebacite u kalup koji ste prethodno dobro namazali maslacem i pobrašnili, ali neka vam bude do pola visine kalupa. Osim kalupa za muffine, koristila sam i kalup koji izgleda kao ovaj za muffine al su mu udubine skroz plitke.  Prije pečenja stavite u hladnjak na 10ak minuta, da spriječite skupljanje tijekom pečenja.
Zagrijte pećnicu na 180C i pecite 10ak minuta. 




Krema od limuna:

4 jaja
120ml soka od limuna ( meni je bio dovoljan 1 i pol limun, ovi domaći su puni soka )
korica 4 limuna
150ml slatkog vrhnja
180gr šećera

Miksajte jaja i šećer, dodajte sok i koricu limuna i na kraju umiješajte slatko vrhnje.

Zagrijte pećnicu na 150C, kremu stavite na laganu vatru ili na na paru i lagano zagrijte, da bude toplo, kremu ulijte u tijesto dok je još toplo pa stavite u pećnicu i pecite 15 - 20 minuta, dok se krema ne stisne, ovisno o veličini košarica. Ako pečete veliki tart, pecite 30ak minuta ( peceno je kada se krema stisne, a u sredini vam bude još mekana).

Ja sam ih probala već tople, tako da preporučam da probate dok su tople uz malo sladoleda, ohlađene posipajte šećerom u prahu, može i sa malo tučenog slatkog vrhnja.




Broj komentara: 12:

  1. obožavam lemon pie, preslatke su ovakve mini varijante :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja :) ima posla za ovu varijantu ali isplati se ;)

      Izbriši
  2. Bilo bi lepo imati neprskani limun pa napraviti ove pitice!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E taj neprskani limun je na nasim prostorima jos uvijek tesko pribaviti, nazalost ali ako dobijem opet ovako neku posiljku sa mora posaljem vam :)

      Izbriši
    2. Hvala ti ali ne znam kako bi to na carini prošlo :-(

      Izbriši
    3. a mozda nebi radili probleme ;)

      Izbriši
  3. Vjerujem da su super, istim redom radim slastice kad dobijem limune, a ove godine sam radila još i limoncelo, baš me zanima kakav će biti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam razmisljala o limoncelu, ali nisam stigla nikako :) jedva cekam recept :)

      Izbriši
  4. Već dugo nisam radila pite i baš sam se zaželjela nečeg laganog pa mi se tvoj recept učinio jako privlačnim. Pita je ispala fenomenalno!
    Ja limun nisam ribala nego ga ogulila na tanko, bez onog bijelog sloja ispod korice, i stavila ga u blender sa malo vode, dobro promiksala i ocijedila. Tako sam dobila mlo krupnije komadiće koji daju jako lijepi dodatak kremi.
    Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Maja, hvala Vama na isprobavanju <3 ovo sa koricom je super ideja :)

      Izbriši