Stranice

četvrtak, 2. siječnja 2014.

Baklava od lješnjaka i čokolade iliti nešto kao ferrero baklava




Zakoračili smo u novu godinu.
Prazni listovi su pred nama i čekaju da ih ispišemo.
Prošla godina je bila za mene prekretnica, neočekivani događaji, nova ljubav...
Od ove godine imam očekivanje da privedem fax kraju i zakoračim u novo poglavlje u životu, taman do tamo sljedećeg proljeća ;)
A Vama želim ponajviše zdravlja, i puno smijeha, sreće, ljubavi a ostalo će doći samo.
U zaostatku sam sa postovima jer sam prilično zaposlena zadnja dva tjedna, i krećemo sa baklavom jer ste tako odlučili :)

A ova baklava je hm... najbolja koju sam ja jela, ne zato što je moja, jednostavno je baš onako, posebna, ne preslatka, ne premokra, ma morate probati :)



Za probu sam ju radila u manjem kalupu, pa ako radite u onom velikom od pećnice poduplajte sastojke.
Ja sam ju radila onako od oka, ali sam popamtila mjere ;)

Baklava od lješnjaka i čokolade

kalup 24x36cm 

oko pola kile kora za baklavu ( mi kupujemo gotove ali ne u dućanu, nego na placu kod nas ima za kupiti i                                                      odlične su ), a možete se i sami okušati u izradi ;)
170gr maslaca ( rastopljenog ) 
500gr prženih mljevenih lješnjaka
400gr tamne čokolade ( ja sam koristila pola od 52 % kakaa, pola 74 % kakaa )

Sirup:
600-700ml vode
300gr šećera
100gr meda
1 žličica tamnog kakaa

+ 100gr čokolade za prešarati baklavu kada bude gotova




Maslac otopite, lješnjake pržite na suhoj tavi dok ne počnu mirisati onako na nutellu ;) pa ih oljuštite i sameljite, čokoladu nasjeckajte na sitno ili naribajte i pomješajte sa lješnjacima.

Slaganje :
Dno kalupa premažite rastopljenim maslacem, stavite jednu koru, premažite je maslacem, stavite jos jednu koru pa premažite maslacem, pa stavite mješavinu lješnjaka i čokolade, preko stavite jednu koru, premažite maslacem i ponovite postupak dok ne potrošite nadjev. Za kraj stavite opet dvije kore i premažite maslacem. Sada narežite baklavu, na kocke ili rombove, oštrim nožem i polako da vam se ne trgaju kore.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C 30ak minuta, dok se ne zazlate kore.

U međuvremenu pripremite sirup. Stavite sve sastojke u lonac i kuhajte, kada zavrije smanjite vatru i neka se lagano kuha još 10ak minuta.
Čim izvadite baklavu iz pećnice, prelijte ju ravnomjerno vrućim sirupom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se ohladi, rastopite čokoladu na pari i prošarajte ju i uživajte ;)
*po meni nije potrebno da bude u hladnjaku :)

Broj komentara: 16:

  1. Fenomenalni sastojci! Sve najbolje u 2014!

    OdgovoriIzbriši
  2. meni ovo fenomenalno izgleda, baš si me "pogodila"

    OdgovoriIzbriši
  3. stvarno je krasna, probat ću i ovu verziju napisala sam ti na instagramu ;)
    ovo šaranje čoksom odozgo izgleda mmmmm

    OdgovoriIzbriši
  4. fino, fino... ovo je grijeh ne probati. Cure, svaka čast ! Ideja super !

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala :) stvarno je za svaku preporuku ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Tek sad videh ovu lepotu. Moraću je napraviti nekom pa da štrbenem neki komad :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo bi steta da si ju propusila :) neces pozaliti ;)

      Izbriši
  7. ajoj opet naleteh, taman sam je zaboravila :-) uskoro će rođendan omiljenom bratu koji je gori od mene po pitanju čokolade :-) ko zna :-)

    OdgovoriIzbriši
  8. Da li je bolja dok odstoji ili je najbolja za jelo taj dan?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jednako je fina i kada odstoji, mi smo je jeli 3 dana :)

      Izbriši