petak, 12. lipnja 2015.

Proljeće miriše na jagode





Kako vrijeme leti.
Ljeto je već zamirisalo a ja vam još nisam napisala dva recepta sa jagodama koji stoje i skupljaju prašinu.
Ali stižu, i jagode možete zamijeniti drugim voćem :)




Jedna tortica je lagana i pjenasta a druga je malo teža, pa kako vam drago.
Sljedeći tjedan u Bella Formi čeka vas KitchenAid radionica na kojoj ćemo raditi sladoled i sezonsku torticu, prijavite se, imamo još nekoliko slobodnih mjesta :)




Proljetna torta sa jagodama i nutellom

Biskvit ( kalup 20 - 22cm )


220gr maslaca ( sobne temperature )
160gr mljevenih badema
250gr oštrog brašna
180gr smeđeg šećera
4 mala jaja
1 prašak za pecivo
1 šalica jogurta
burbon vanilija


Pećnicu zagrijte na 175C.
Dno kalupa obložite papirom za pećenje pa premažite dno i stranice maslacem.

U jednoj posudi pomiješajte brašno, bademe, prašak za pecivo i burbon vaniliju.
Miksajte maslac sa šećerom dok ne postane kremast, dodajte jaja, jedno po jedno. Između miksajte dok se ne sjedini,
U smjesu jaja i maslaca naizmjenično dodajte suhe sastojke i jogurt. Započnite i završite sa suhim sastojcima ( na tri puta ).
Između miksajte.

Biskvit pecite 50ak minuta, provjerite čačkalicom.
Ako imate dva kalupa podijelite smjesu i pecite 25 -30 minuta.

Biskvit ostavite da se ohladi pa prerežite na 4 kore ( ili 3 ) .



Krema 

500gr mascarponea
500ml slatkog vrhnja

3-4 žlice nutelle
2 žlice kakaa
2 žlice mljevenih badema
500gr jagoda ( odvojite nekoliko za ukrasiti )
burbon vanilija
2 žlice šećera u prahu

Miksajte slatko vrhnje u šlag, dodajte mascarpone i miksajte dok se ne sjedini.

Odvojite kreme koliko vam je dovoljno za premazati tortu izvana. U taj dio kreme dodajte vaniliju i šećer u prahu, izmiksajte i ostavite sa strane.

U ostatak kreme dodajte nutellu i kakao, miksajte dok se ne sjedini.
Jagode operite i narežite na male kockice, četvrtine ili kako vama odgovara.
Posipajte ih sa dvije žlice mljevenih badema i umiješajte u kremu od nutelle.


Slaganje torte

Na pladanj za posluživanje stavite prvi biskvit, stavite obruč od kalupa, premažite kremom i ponovite postupak dok ne potrošite biskvit i kremu.
Ostavite tortu da se malo ohladi, ako vam se žuri u zamrzivač.

Kada se stisne premažite ju kremom od vanilije i mascarponea i ukrasite po želji.





A sada prelazimo na onu laganiju :)






Jogurt mousse torta od jagoda

Bisvikt ( 20cm )


2 veća jaja
50gr šećera
50gr brašna
burbon vanilija

Zagrijte pećnicu n 200C.

Dno kalupa obložite papirom za pečenje i premažite dno i stranice maslacem.
Odvojte žumanjke i bjelanjke.
Žumanjke miksajte sa šećerom i vanilijom dok ne postanu blijedi i gusti.
Bjelanjke izmiksajte u snijeg.
Ručno sa spatulom umiješajte bjelanjke u žumanjke.
Na kraju prosijte brašno i umiješajte.
Pecite 8 - 10 minuta.

Ostavite da se ohladi.

Krema od jagoda

150gr jagoda
2 žlice šećera ( ako su slatke smanjite šećer )
1 žličica gustina i malo vode
sok pola limuna

Jagode operite, narežite, dodajte im limun i šećer i stavite kuhati na laganu vatru.
Kada omekšaju usitnite ih sa štapnim mikserom.
Gustinu dodajte malo vode i izradite pjenjačom.
Pire od jagoda vratite na vatru, dodajte gustin i kuhajte dok ne zavrije i dok se krema ne zgusne.
Ostavite da se malo ohladi.




Krema od jogurta

450gr grčkog jogurta
300ml slatkog vrhnja
50gr šećera u prahu
burbon vanilija
9 listića želatine 
500gr jagoda ( unutar torte, za ukras i po želji preljev )

Želatinu namočite u hladnu vodu.
Miksajte slatko vrhnje sa šećerom i vanilijom u čvrsti šlag.
Dodajte jogurt i miksajte.
Želatinu ocijedite i rastopite na laganoj vatri ili na pari.
Ulijte želatinu u kremu i miksajte dok se ne sjedini.

Biskvit stavite na pladanj za posluživanje, preko stavite obruč od kalupa i obložite pvc folijom ili plastičnim podmetačem za jelo koji ste prerezali na pola ( na ovaj način vam se krema neće zalijepiti za kalup, na ovaj način uvijek slažem torte ).
Jagode prerežite na pola i slažite u krug uz rub kalupa, sa unutrašnjom stranom prema van.
U sredinu rasporedite kremu od jagoda.
I preko rasporedite kremu od jogurta i poravnajte.

Stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Ukrasite jagodama i poslužite uz preljev / pire od jagoda.

( za preljev / pire jagode usitnite štapnim mikserom, po želji dodajte šećer i kuhajte sa malo gustina ako volite gušći preljev ).








3 komentara:

  1. Mmmm, baš super izgledaju. :)
    Uživaj u radionici. ;)
    Eh, da sam barem bliže...

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno izgleda kao i sve tvoje rukotvorine :-)! Planiram da je napravim ovu prvu varijantu sa nutellom za prvi rođendan malenoj pa se pitam koliko je jedna šolja jogurta u ml ili dl?
    Unapred hvala Sandra

    OdgovoriIzbriši