nedjelja, 24. svibnja 2015.

Najbolje mak kocke





Volite mak?
Ja obožavam.
Ovo je najbolji kolač od maka, i najbrži i toliko sočan, ja vam to ne mogu opisati, najbolje je da sami isprobate :)
To je bila ljubav na prvi griz, kada je mama donijela kolače od tete Darinke, naravno uzela je odmah i recept.
Tako da teto Daro, hvala na ovom otkriću, ovo mi je trenutno najdraži kolač :)





Najbolje mak kocke

4 jaja
4 velike jabuke
1 šalica brašna 
3/4 šalice šećera ( može i pola šalice )
pola šalice mlijeka
pola šalice ulja
1 prašak za pecivo
malo burbon vanilije ili vanilin šećer
1 žlica cimeta
100gr mljevenog maka


Glazura

150gr tamne čokolade
2 žlice ulja


Mjere su za kalup manji od onog koji dobijete uz pećnicu, ako želite peći u tom najvećem limu poduplajte smjesu.

Pećnicu zagrijte na 200C. Kalup premažite maslacem i pobrašnite.

Jabuke naribajte, posipajte burbon vanilijom i cimetom.
Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne postanu blijedi i pjenasti i ne udvostruče volumen.
Dodajte mak.
Naizmjenično dodajte brašno sa praškom za pecivo i mlijeko, započnite i završite sa brašnom.
Između miksajte.
Ručno umiješajte jabuke i ulje i na kraju snijeg od bjelanjaka.

Pecite oko pola sata.
Kada se pohladi prelijte sa čokoladnom glazurom ( rastopite na laganoj vatru čokoladu sa uljem ).

Kolač držite na sobnoj temperaturi, tako je baš savršen :)






Mi nismo mogli čekati da se čokolada stisne :)

Broj komentara: 11:

  1. Da li je salica od 2 dcl? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Isprobati ćemo u malo zdravijoj varijanti, super ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slobodno, sigurno ce biti odlican :)

      Izbriši
  3. Ovo odlično izgleda, spremam recept za svojeg ljubitelja maka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, sigurna sam da ce mu se svidjeti :)

      Izbriši
  4. Isti radim s rogačem i isto je savršen i često na našem stolu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. isprobana je i ta verzija ali nam je mak draži :)

      Izbriši
  5. Baš ću ih sutra napravit, za berbu grožđa u subotu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. javi kakvi su bili :) sretno u berbi :)

      Izbriši
  6. Jako volim mak-kolače.Pravim slično ovom receptu i ponekad dodam malo grožđica (cca.7 dkg),pomiješane sa par kapi ruma,pa mi ukućani kolač zovu "pijani mak".

    OdgovoriIzbriši