ponedjeljak, 13. listopada 2014.

Mramorni kuglof sa kupinama / Marble Bundt Cake with blackberries





Dok je u pećnici kolač od mandarina, ja se bavim zaostatcima. Grozna sam, eto, ovaj kuglof sam radila ima sigurno mjesec dana.
Ali evo ga, tu je i nije samo lijep nego je i jako ukusan.
Kako moji doma vole ovakve verzije kolača već sam isprobala razne kombinacije i ova je meni najdraža. Savršeno je sočan, taman sladak i čokoladan.
Na vama je sada da ga isprobate :)
Kupine su tu sporedne, možete ih koristiti, ne morate, možete staviti maline, ne morate.
Posipajte ga šećerom u prahu ili prelijte čokoladom i uživajte u ovoj toploj jeseni.

Mramorni kuglof sa kupinama


230gr maslaca sobne temperature
400gr brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
170gr šećera
4 jaja
1 burbon vanilin šećer
1 šalica (250ml ) mlaćenice ili 125ml mlijeka i 125ml jogurta
3 žlice kakaa
3-4 žlice vruće vode

+ po želji kupine 200gr




Zagrijte pećnicu na 180C.
Kalup za kuglof premažite maslacem i pobrašnite.
Miksajte maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer i burbon vanilin šećer i miksajte dok se ne sjedini.
Dodajte jaje, jedno po jedno i miksajte kratko, tek toliko da se sjedini.
U drugu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol.

U smjesu maslaca i jaja naizmjenično dodajte brašno i mlaćenicu ( odnosno jogurt i mlijeko ), tako da započnete i završite sa brašnom.
Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica.

Podijelite smjesu na dva dijela.
Pomiješajte kakao sa vrućom vodom i dobro promiješajte pa dodajte smjesi koja će biti tamna.

U kalup prvo stavite žuto tijesto, pa rasporedite kupine, neke ostavite na vrhu a neke utisnite.
Preko rasporedite čokoladno tijesto i ostatak kupina.

Pecite 50 - 60 minuta. Provjerite čačkalicom.


Čokoladni preljev

50gr tamne čokolade
50gr slatkog vrhnja

Čokoladu nasjeckajte, vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko čokolade. Miješajte dok smjesa ne postane jednolična, ostavite da se malo ohladi i stisne pa prelijte preko kuglofa.
 




Broj komentara: 6: