petak, 13. lipnja 2014.

Panna Cotta od grčkog jogurta sa preljevom od višanja





Savršena ljetna poslastica.
Ne znam za vas, ali ja sam baš ljubitelj panna cotte u svim kombinacijama, ali ova me je potpuno osvojila :)
Uz sto briga koje mi sada vise nad glavom, da vas ne zamaram, bolje da se odmah bacim na pisanje recepta.




Panna cotta od jogurta

300ml grčkog jogurta
300ml slatkog vrhnja
200ml mlijeka 
3 žlice meda
mahuna vanilije
1 želatina u prahu

Želatinu pripremite prema uputstvu na vrećici. 
Jogurt pomiješajte sa 100ml slatkog vrhnja i ostavite sa strane.
Pomiješajte ostatak slatkog vrhnja i mlijeka, dodajte med i sjemenke i mahunu vanilije ( ako nemate mahunu stavite burbon vanilin šećer ). Zagrijavajte na laganoj vatri da se med rastopi i vanilija pusti svoju aromu, zagrijte do vrenja, pa dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi.
Toj smjesi dodajte jogurt sa slatkim vrhnjem koji ste ostavili sa strane.
Kremu rasporedite u zdjelice i stavite u hladnjak.




Preljev od višanja

1 šalica višanja (očišćenih )
3 žlice višnjevca ( likera od višanja )
1 žlica smeđeg šećera ( vi slobodno stavite više, naše višnje su prilično slatka sorta )
pola žličice cimeta
1 žličica gustina

Višnje prelijte sa likerom i posipajte sa šećerom i cimetom pa kuhajte dok skroz ne omekšaju.
Kada su višnje skroz omekšale usitnite ih štapnim mikserom, žličicu gustina razrijedite sa malo preljeva koji ste kuhali da vam se ne gruda. Vratite višnje na vatru i dodajte im gustin pa kuhajte još kratko dok vam se malo ne zgusne preljev.
Ostavite da se malo pohladi pa rasporedite preko panna cotte i ostavite da se dobro ohladi.





Broj komentara: 14: