ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

Baci di dama - Keksi sa prženim lješnjacima i čokoladom




Fini talijanski keksići, puni lješnjaka, spojeni čokoladom, pravi izbor za blagdane, ali i uz popodnevni čaj dok je vani ovaj debeli minus.
Duže sam ih imala u planu raditi, i nikako da dođu na red, ali na kraju biti će na mome stolu za svaki Božić.
Kada opuste, onako meki i mirsni, malo nutellasti, ma mene su oduševili :)
Radila sam ih po receptu Davida Lebovitza, i možete ga pronaći ovdje.



Baci di dama

Sastojci:

140gr lješnjaka, tostiranih i oguljenih
140gr brašna
120gr maslaca
80gr šećera
prstohvat soli


+ 80gr tamne čokolade (min 52 % kakaa)
   30gr  maslaca

Lješnjake sameljite, dodajte brašno ( prosijte ga ), dodajte i maslac narezan na komadiće, šećer i sol.
Prstima miješajte sastojke i oblikujte mekano tijesto. Ovo će potrajati, mijesite sve dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne raspada.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 3 sata u hladnjaku.
Kada se ohladi, podijelite na manje komade pa formirajte od svakog kobasicu, i izrezujte komadiće teške 5gr, pa formirajte u kuglicu.
Kuglice poslažite na lim na koji ste stavili papir za pečenje, ostavite razmak između keksića.
Zagrijte pećnicu na 160C i pecite keksiće 15 min, dok ne dobiju boju uz donji rub.
Ohladite ih prije spajanja.

Rastopite čokoladu sa maslacem na pari, ostavite da se malo ohladi, mora biti gušća da vam bude lakše mazanje. 
Stavite po žličicu čokolade na jednu polovicu keksića pa spojite :)
Možete ih spajati i nutellom ;)




Broj komentara: 8: