srijeda, 4. rujna 2013.

Panna Cotta od lavande sa preljevom od marelica ( bez želatine ) / Lavander Panna Cotta with Peach sauce ( gelatine free )





Već duže vrijeme želim probati panna cottu bez želatine.
Tata koji je istinski ljubitelj ove talijanske slastice, uvijek kaže da mu je sa želatinom pre tvrda, čak i kada je stavim najmanje što mogu da bi se stisnula.
Ali kada je probao ovu verziju rekao je " to je to " :)
Skroz nježna, kremasta tekstura, meni možda i previše nježna jer sam navikla na onu sa želatinom.
Jedino kada je vadite iz kalupa ne bude onako skroz pravilna, baš zato što je izuzetno nježna.
Priprema je malo duža, ali ispalati se probati :)



Panna Cotta sa lavandom
300ml slatkog vrhnja
200ml punomasnog mlijeka
1 mahuna vanilije ili 2 burbon vanilin šećera
80gr šećera
žlica meda
pola žličice suhih cvjetova lavande
3 bjelanjka ( ako imate sitnija jaja, stavite 4 )


U lonac stavite slatko vrhnje, mlijeko, šećer, vaniliju, lavandu i med i kuhajte do vrenja.
Ostavite sa strane da se pohladi, pa procijedite.

Bjelanjke istucite lagano vilicom, ne previše, dovoljno je da se lagano zapijene.

Smjesu slatkog vrhnja ( sobne temperature ) dodajte bjelanjcima.

Keramičke posudite premažite maslacem, i rasporedite u njih smjesu slatkog vrhnja i bjelanjaka.

Poslažite ih u dublji lim, u koji ste ulili vode do sredine kalupa, vruće vode ali ne kipuće.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva, 1 sat - 1 sat i 15 minuta.

Panna cotta je gotova kada ju dodirnete a ona je kompaktna, hlađenjem će još očvrsnuti.

Ostavite ju da se pohladi, pa stavite u hladnjak.




Preljev od marelica
nekoliko marelica  ( možete koristiti i smrznute )
2 žlice meda
sok pola limuna

Stavite sve zajedno na vatru i kuhajte dok se marelice ne raspadnu, možete ih dodatno usitniti štapnim mikserom.

Prelijte panna cottu sa preljevom prije posluživanja i uživajte :)

ps. pošto je sezona smokava, preporučam i da uz panna cottu poslužite zapečene smokve sa medom :)



4 komentara:

  1. izgleda mi jako privlacno i sigurno je fina.nemozes fulati sa panna cottom i ova lavanda je meni osobno mrak.
    jesi probala staviti agar agar umjesto zelatine?on je malo drukciji i ne toliko umjetan a postigne slican efekt.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) meni se isto jako svida ta lagana nota lavande :) nisam jos probala agar agar ali budem, i inace tu zelatinu bas izbjegavam :)

      Izbriši
  2. Pozdrav! Jako mi se svida ovaj recept i sigurno cu ga probati ubrzo :)
    Mene zanima kakve kalupe koristis za panna cottu? Dali su potrebni pravi kalupi za kolace ili mogu koristiti i čašu npr...?
    Jer kad sam ja radila običnu panna cottu (s želatinom) stavljala bi ju u metalne kalupe koje bi prethodno namocila s vodom s tim da mi nikad panna cotta nije sama izasla van nego sam morala upotrijebit noz da mi pomogne... takoder, procitala sam da neki naulje kalup sa suncokretovim uljem sto mi bas nije opcija... hvala, pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) za ovu posto se pece sam koristila keramicke remekine, premazane maslacem :) a inace ju stavim u casice i ne preokrecem ju van nego preko stavim preljev, isto izgleda jako dekorativno :)

      Izbriši