četvrtak, 24. siječnja 2013.

Panna cotta sa aromatičnim karameliziranim narančama / Panna cotta with caramelised oranges


                                            Please, scroll down for English version



Snijeg i dalje pada, gripa vlada pa je ova panna cotta odličan izbor :)
Neki dan sam radila arancine, pa mi je ostalo meso naranči, a znam da tata voli naranče narezati, preliti konjakom i šećerom i ostaviti da odstoje, to mu je odlično, čudno za njega jer alkohol ne pije nikada :)
Pa reko idem iznenaditi tatu :) I mogu vam reći, odlična je :)
Ja sam sve 4 narače poslužila pošto ih on eto voli, ali za serviranje uz panna cottu su dovoljne dvije, ja ću vam napisati cijeli recept, pa vi prepolovite ( ili poduplajte panna cottu, jer barem kod nas te 4 posudice nestanu u 5 minuta ).




Panna Cotta :
( za 4 posudice )

300ml slatkog vrhnja
200ml punomasnog mlijeka
2 burbon vanilin šećera ili mahuna vanilije
50gr šećera
7gr želatine u prahu ( vrećica ima 10gr )

Slatko vrhnje, mlijeko, šećer i burbon ili sjemenke mahune vanilije stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja, sklonite s vatre. Dodajte želatinu koju ste pripremili po uputstvu sa vrećice i miješeajte dok se ne rastopi.
Smjesu raspodjelite u 4 posudice i stavite u hladnjak da se stisne ( možete i u zamrzivač ako vam se žuri ).




Karamelizirane naranče :
4 naranče ( ako radite samo za 4 zdjelice dovoljne su vam 2 naranče )
1-2 žlice konjaka
250gr šećera
125ml vode
štapić cimeta
1-2 zvjezdasta anisa
2 klinčića

Naranče ogulite, i oštrim nožem ih obrežite ( vanjsku kožu ), pa ih narežite na kolutove i prelijte konjakom pa stavite u hladnjak.
Šećer, vodu i začine stavite na vatru, neka zakipi ( malo vrtite lonac da se šećer bolje rastopi, nemojte miješati ), smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete karamel boje konjaka.
Sklonite s vatre, izvadite začine, lagano ulijte sok koji se isjedio od naranča i konjak u karamel i miješajte.
Pa prelijte naranče, stavite u hladnjak da se ohladi. Prije serviranja složite naranče na panna cottu.
Ako vam ostane naranči, odlične su sa dobro ohlađenim grčkim jogurtom.

...................................................................................................................................................................

English version


Panna Cotta :
( for 4 servings )

300ml heavy cream
200ml whole milk
2 burbon vanilla sugar or seeds from 1 vanilla pod
50gr sugar
7gr powdered gelatin

Combine cream, milk, vanilla and sugar, bring to boil. Remove from heat.
Prepare gelatin according to package instructions, add into cream and milk mixture and stir until dissolve.
Pour into serving glasses. Refrigerate until thickens.


Caramelised oranges :

4 oranges ( or 2 )
1-2 tbsp cognac
250gr sugar
125ml water
cinnamon stick
1-2 star anis
2 cloves

Peel the oranges, cutting right down to the flesh with sharp knife. Slice each orange into 5mm rounds, trying to reserve as much juice as you can, pour cognac and refrigerate.
Put the sugar, water and spices into saucepan and swirl ( not stir ) a little to dissolve sugar. Bring to boil until the sirup becomes a dark cognac colour.
Take the saucepan off the heat and pour the juice and cognac from the oranges, and stir.
Pour the  caramel over the oranges and refrigerate.
Before serving arrange oranges on panna cotta.
If you remain oranges, they are excellent with greek yoghurt.


Broj komentara: 7:

  1. Divna kombinacija, za prste polizat :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgleda, baš mi se sviđa kombinacija naranča i konjaka.

    OdgovoriIzbriši
  3. ja obožavam narnače i sve s narnačama, uvijek sam za

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovaj nadjev je savrsen... Ne volim pana cotu, ali ovaj sos bih rada pojela...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala:) uz grcki jogurt ili mascarpone razblazen sa malo mlijeka i vanilije je odlicno :)

      Izbriši