nedjelja, 13. siječnja 2013.

Mađarica / Madjarica

                                            Please, scroll down for English version



Postoji jako puno recepata za Mađaricu, i meni je ovaj mamin najbolji. Neznam da li je to jer sam navikla na nju, ali nema mi do mamine mađarice :)
Na našem stolu je obavezno za blagdane, i to je sekin najdraži kolač.
Fina čokoladna krema, tanke kore, topi se u ustima.


Kore :
600gr oštrog brašna
60gr masti
150gr šećera
2 jaja
2 dcl mlijeka
na vrh noža praška za pecivo

Mast dodati u brašno, izmrviti prstima, dodati ostale sastojke i zamijesiti tijesto.
Kada ga zamijesite podijelite ga na 7 jednakih dijelova.
Razvaljajte, prenesite koru valjkom na kontra stranu lima. Pecite na 190 stupnjeva par minuta, tek toliko da tijesto nije sirovo ( pazite da vam ne izgori ).
Kore slažite jednu na drugu i ostavite da se potpuno ohlade.

Krema :
1 litra mlijeka
100gr brašna
100gr gorkog kakaa
300gr šećera
400gr maslaca ili margarina

Pola mlijeka staviti kuhati, drugu polovicu pomiješajte sa brašnom, kakaom i šećerom, dobro izradite pjenjačom da ne bude grudica i ukuhajte u mlijeko na laganoj vatri dok se ne zgusne ( kada poćne kipiti je gotovo ). U vruču kremu odmah dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi.
Kolač slažite odmah, dok je krema vruča.
Stavite prvu koru prelijete kremom, stavite drugu koru, pritisnite da izađe zrak i da se kora zalijepi i ponovite dok ne potrošite kore, preko zadnje kore ne ide krema. Stavite nešto teško na zadnju koru ( lim za pečenje ili dasku ) da se kore dobro zalijepe.
Ostavite da se dobro ohladi, može i preko noći.




Glazura :
2 žlice masti
2 žlice ulja
200gr čokolade ( ja koristim kuverturu 52 % )

Na laganoj vatri otopiti 2 žlice masti, dodajte 2 žlice ulja i čokoladu.
Prelijte preko kolača i stavite u hladnjak da se stisne. Ovo je jako dobra glazura, sjajna, lako se reže i ne puca.





...................................................................................................................................................................
English version 

Dough:
600gr flour
60gr pork fat
150gr sugar
2 eggs
2dcl milk
tip of the knife baking powder

Add fat in flour and crumble with your fingers, add other ingredients and knead the dough and divide into 7 equal parts.
Roll out the dough, and transfer with roller on baking pan ( turn the pan up side down ).
Bake on 374 F ( 190 celsius ) just enough that it is not raw ( about 5 min ).
Arrange one sheet to another and let it cool.

Filling :
1L milk
100gr flour
100gr dark cacao
300gr sugar
400gr butter or margarine

Combine flour, cacao and sugar with half milk. Stir until well combine and lump free. Boil rest of milk, pour flour mixture into milk and stir constantly over medium heat until thickens ( bring to boil ).
Add butter or margarine to hot cream.
Fill cake immediately until the cream is hot.
Place the first dough, add the filing, add second dough, press, add the filing and repeat until you have used all dough and cream ( finish with dough layer ). Put baking pan over the cake and let it cool overnight.

Glaze :
2 tablespoon pork fat
2 tablespoon oil
200gr dark chocolate

On low heat melt fat, ad oil and chocolate and pour over the cake. Refrigerate.
This is very good glaze, bright, easy to cut and does not break.





Broj komentara: 11:

  1. ja naprosto obožavam mađaricu, mislim da je to jedini kolač koji uvijek pobudi istu reakciju a te je "aaaaaaaaaaaaaaa divna je,nisam je predugo radila"

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti :) ja ju isto obožavam i kad ju krenem jesti nemrem stat,hah :)

      Izbriši
  2. I kod nas je omiljena! Eto, sad ju je mama pravila za praznike... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sad sam te tek otkrio! ; ) Odličan blog, receptići i fotografije! ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Opet cu se bacit u pokusaje pravljenja mađarice, dosad mi nikad nije uspila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. drzim fige da ovaj put uspije :) javite kako je proslo :)

      Izbriši
  5. Staro - novo, odlično. Nikad nisam pravila, valjda zato što ni mama nije :-) Ona je preferirala žerbo i njega se držala :-) Možda ja okrenem situaciju :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kod nas je bas ovaj kolac mamina specijalnost i za svaku vaznu prigodu je na stolu :) probaj, mozda nastane neka nova tradicija :)

      Izbriši
  6. Gotova je, nadam se da će biti fina. Ima tu posla, ali vaša izgleda lijepo, valjda će i moja kada je sutra narežem.

    OdgovoriIzbriši