subota, 5. siječnja 2013.

Kivi granita sa medom i kivi popsicles / Kiwi granita & kiwi popsicles


Please, scroll down for English version

Ovaj mjesec domaćica Ajme, kolko nas je Sanja sa bloga Ultimativni sastojak, a tema Kivi.
Ćim sam vidjela temu pala mi je na pamet granita, fina i osvježavajuća taman nakon ove teške blagdanske hrane :)
Davno sam vidjela sliku kivi popsiclesa sa čokoladom, pa je ovo bila idealna prilika da i to isprobam.
Taman nešto za što ne treba pećnica, pošto u svom studenstkom stanu nemam pećnicu.



Granita :
200ml vode
2 pune jušne žlice meda
sok jedne limete
4 kivija


Vodu i med stavite na vatru da se med rastopi, neka zavrije. Ostavite da se ohladi.
Kivi ogulite, zgnječite ga štapnim mikserom ( ja sam morala vilicom, nemam tu ni štapni ).
Dodajte kivi u smjesu vode i meda, i dodajte sok jedne limete. Ulijte smjesu u plastičnu posudu i u zamrzivač, nakon 45 minuta promiješajte vilicom, pa ponovite postupak svakih pola sata da bi vam se stvorili kristalići.




Kivi popsicles :
kivija po želji
čokolada za kuhanje ili kuvertura
2 -4 žlice ulja ( ovisno koliko čokolade topite )

Ja sam se zeznula jer sam koristila mliječnu čokoladu, pa kad zagrizete ne krcne onako.
Kivi ogulite, narežete na kolutiče, oko 1 cm debele, upiknete u kolutove drvene štapiće od sladoleda ako imate, ja sam slamke koristila, i stavite u zamrzivač.
Čokoladu otopite na pari sa uljem, ostavite da se malo pohladi i umačete kivi.
Pošto je kivi smrznut, čoklada se odmah stegne.







Kiwi granita :
200ml water
2 full tablespoon honey
juice from one lime
4 kiwis

Combine water and honey in small saucepan and bring to a boil. Remove from  heat and allow to cool. In food processor or blender mix kiwi. Add kiwi puree and lime juice, mix well. Pour the mixture in plastic dish and place in the freezer for 2 - 3 hours, mixing with a fork every 20min until forms ice crystals.


Kiwi popsicles :
kiwis
chocolate ( about 150 gr )
2 tablespoon oil

Peel kiwi and cut in 1 inch thick rounds, whit a popsicle stick in each round. Frezze.
Melt chocolate and oil on double boiler, then cool to room temp.
Dip each kiwi popsicle into chocolate.


Broj komentara: 12:

  1. Granitu obožavam, ali ju još nisam radila s kivijem . Odličan ideja da poslužiš sve s kivi popsicles :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. super je sa kivijem, meni se baš svidjela :) probaj ;)

      Izbriši
  2. Fenomenalno, vraća me u ljetne dane.. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i menee :)) i baš paše nakon svih ovih kolača i prejedanja :)

      Izbriši
  3. Popsicles pravim redovno ljeti, divno zarazne su to grickalice :) Recept za granitu bilježim, dobro će mi doći!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. bome je zarazno, pogotovo dok je vručina :) meni je granita čak finija :)

      Izbriši
  4. Odlična ideja , dekorativno i osvežavajuće . Za dobru poslasticu nije bitan prostor i kuhinjski aparati . Osnovni sastojak svakog recepta je ljubav, a ovaj recept odiše njome i zato je i duplo ukusniji. I ja često koristim samo nož i viljušku pri spremanju ... to je i dokaz spretnosti i dovitljivost domaćice. Hvala na postu :* ljubim te :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlicne grickalice,bas mi se dopada ova ideja:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Super mi je i jedno i drugo i kivi si odlično iskoristila i smjestila u krasne poslastice !

    OdgovoriIzbriši