srijeda, 9. siječnja 2013.

Čokoladna torta sa višnjama / Chocolate sour cherry cake

Please, scroll down for recipe in English



Neznam za vas, ali kombinaciju čokolade i višanja jako volim :)
Već dugo mi je ova tortica na TO DO listi, i mogu vam reći da je odlična, barem meni.
Imala je na stolu opakog konkurenta, ferrero tortu, ali meni je ova bila za nijansu bolja.
Recept je preuzet od Vali, nisam radila neke velike preinake, ali ću drugi put svakako višnje umiješati u čokoladnu kremu, jer se ovako biskvit odvajao ( ako mislite da se odvajao zbog nekog drugog razloga, slobodno mi dajte savijet ).
Moji doma nisu neki obožavatelji višanja, osim u štrudli i to samo sa domaćim maraskama, pa su odma komentirali kako bi torta bila super sa malinama. Eto ćim dođu maline, nešto ću slično isprobati :)



Biskvit ( promijer 20cm )
120gr čokolade ( 52 % )
25gr maslaca
3 žumanjka
4 bjelanjka
40gr šećera

Čokoladu rastopite na pari, dodajte ju u maslac i miksajte. Žumanjke tucite sa polovicom šećera, a bjelanjke sa drugom polovicom ( kada se zapjene, u par navrata dodajte šećer ), nemojte istući da budu jako čvrsti.
Smjesu žumanjaka umiješajte u smjesu maslaca i čokolade, i na kraju dodajte bjelanjke, lagano umiješajte kuhačom ili spatulom.
Pecite 15-20 minuta na 180 stupnjeva ( biskvt je nježan, pa pazite da vam ne izgori ).




Pjenasta čokoladna krema :
200ml slatkog vrhnja
350gr čokolade ( ja sam kombinirala 52 % i 74 % )
250ml slatkog vrhnja
višnjevac
+ 1 višnje iz kompota, 200ml slatkog vrhnja ako želite samo vrh torte premazati, pa da se vide slojevi, ili 400ml ako želite cijelu tortu premazati, kako za posipanje

Čokoladu nasjeckajte, 200ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja, prelijte čokoladu, ostavite minutu i onda dobro promiješajte, dodajte 1 jušnu žlicu višnjevca ( po želji ). Ostavite da se malo pohladi.
Istucite šlag od preostalih 250ml slatko vrhnja i umiješajte lagano u čokoladnu kremu.

Vratite kalup oko biskvita, poslažite višnje, prelijte čokoladnom kremom ( ili višnje umiješajte u kremu ), i stavite u hladnjak da se krema stisne.
Kada se torta dobro stisnula, lagano tankim nožem ( ugrijte ga, ili umočite malo pod toplu vodu ) odvojite kremu od kalupa, istucite slatko vrhnje u šlag i premažite tortu. Pospite ju kakaom i čokoladnim strugotinama.




For the cake ( 20cm )
120gr dark chocolate
25gr butter
3 egg yolk
4 egg whites
40gr sugar

Preheat oven to 350 F ( 180 celsius ).
Melt chocolate on double boiler, ad butter and wisk.
Beat egg yolk with half sugar until pale and light yelow on colour. In another bowl, beat egg whites et medium speed until foamy, then add other half of sugar on two to three times. Beat until stiff. Add egg yolks to chocolate and butter, and finally gently stir egg whites. Butter cake pan, pour batter and bake for 15- 20 min.

Foamy chocolate cream :
200ml heavy cream
350gr dark chocolate
250ml whipping cream
cherry brandy
+ 1 jar of cherries, 200ml whipping cream if you want decorate just top of the cake, or 400ml if you want covered entire cake, cocoa for sprinkling

Chopp the chocolate, 200ml heavy cream heat until it almost boils. Pour cream on chocolate and stir util well incorporated. Add one tablespoon cherry brandy. Let it cool.
Gently stir 250ml whipping cream in chocolate cream.

Assembling the cake :
Place the cake on the platter, place the circle of mold around, arrange cherries, pour chocolate cream on cherries and put in the fridge. Decorate with whipping cream and cocoa or chocolate shavings.


Broj komentara: 14:

  1. Jako volim tu kombinaciju, nešto slično sam radila i okusi su divni :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je meni omiljena kombinacija iako ne bih imala ništa protiv niti one sa malinama. Tortu si super napravila, čokoladna krema izgleda neodoljivo !!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) moji doma najviše vole maline, ali meni je ovo puno bolje jer višnje baš osvježe u ovakvoj kombinaciji :)

      Izbriši
  3. I ja planiram vec dugo probati ovu tortu! Mi jako volimo torte sa visnjama. Posebno moj suprug. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam torte sa višnjama! Super je ova torta!

    OdgovoriIzbriši
  5. Torta je divna. Obožavam spoj čokolade i višanja. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga, probala sam Valinu tortu i mogu ti samo reć da smo svi ostali oduševljeni! Tvoja savršeno izgelda!!

    OdgovoriIzbriši