petak, 21. prosinca 2012.

Kumini medenjaci / Honey gingerbread cookies


Please, scroll down for English version


Ovo je recept moje drage kume Olge, njen obiteljski recept, i peku se u njenoj obitelji za svaki Božić.
Moram priznati da ih ja nisam probala, tata ih je poželio za Božić, pa eto samo za tatu.
Ovo su moji prvi medenjaci, i ja i T. smo ih jučer navečer uz čaj jeli i pojeli khm podosta, tako da kod mene imaju prolaz :)




Slikani su jučer tjekom izrade, jer sam s vremenom naknap i sve je u nekoj žurbi :)
Ja sam ih ukrašavala bijelom i tamnom čokoladom, a vi možete i royal icingom ( ja se bojim jaja koja nisu termički obrađena ), eto da po tom pitanju sam baš preplašena, rekla bih i previše :)




Recept :
( ja sam radila pola smjese, od pola dobijete 6 plehova kolačića )

3jaja
500gr meda
500gr šećera
250gr masti ( može i maslaca )
100g mlijeka
100gr mljevenih lješnjaka
150g grublje mljevenih oraha
1 žlica crne kave
1žlica kakaa
2 žlice cimeta ( ja sam stavila i malo začina za medenjake)
1/2 žličice soli
1 žličica limunove korice
1kg brašna
1 prašak za pecivo




Med, šećer i mast se lagano ugriju, dok se mast ne otopi, toj smjesi dodajte ostale sastojke i dobro umijesite tijesto.
Tijesto mora stajati u hladnjaku 24 sata, zatim se dobro izmijesi i izrezujete oblike po želji.
Ovo je prvo tijesto koje ne puca dok se valja, i lagano je s njime za raditi.
Nemojte previše razvaljati, biti će finiji i lakše će te baratati s keksićima.
Peči na 180 stupnjeva 10 minuta.
Ostavite ih limenoj ili kakvoj drugoj posudi, poklopljene, sa jabukom.


...................................................................................................................................................................
English version


Recipe : ( for 12 baking sheets, you can halve it )
3 eggs
500gr honey
500gr sugar
250gr pork fat or butter
100gr milk
100gr ground hazelnuts
150gr coarsely ground walnuts
1 tablespoon black coffee
1 tablespoon cocoa
2 tablespoon ground cinnamon
1/2 tsp salt
1 tsp lemon zest
1kg flour
1 baking powder

Preheat oven to 180 celsius ( 365 F ).
Honey, sugar and fat or butter heat over low heat until fat is dissolved.
To this mixture, add the other ingredients and knead dough.
Refrigerate for 24h, and roll out dough and cut into desired shapes.
Bake for10 min.



4 komentara:

  1. NIsam ih voljela kad sam bila mala, a sad su mi super. Krasni su oni "pošpricani" tamnom čokoladom :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš su ti slatki:) Super recept, i svidja mi se dodatak kave.

    OdgovoriIzbriši